Billig bira

Det är ingen tvekan om att priset på öl är en viktig faktor för många. Systembolagets billigaste IPA är Nils Oscars Smooth’s Ljusa IPA som kan införskaffas för 15:90.
Hur står sig den mot Sveriges mest sålda IPA A Ship Full of IPA från Brewtal Brewing/Spendrups och Sveriges mest sålda hantverks IPA Galgbacken från Barlingbo Bryggeri?
A Ship Full of IPA betingar ett pris på 17:90 och det gör även Galgbacken. Till en viss del är priset baserat på alkoholhalt i form av skatt och föga förvånande är Nils Oscars svagast med 5,1% ABV, de andra två ligger på 5,8% ABV, men skillnaden i skatt uträknat är bara 50öre per burk. Nils Oscars lägre alkoholhalt innebär dessutom att de använder 10-12% mindre malt men malt är förhållandevis billigt. Nils Oscar har snålat på annat och det dyra i IPA är humle. Är det humlen som skiljer?

Är det värt att köpa IPA som kostar 2-3 gånger mer? Får man vad man betalar för eller inte?

Låt mig göra min ytterst personliga bedömning.

Utseendesässigt är Smooth’s Ljusa ljusat och helt klar, tätt följd av Galgbacken som dock är betydligt disigare, mörkast är A Ship Full of IPA som även den är klar.

Galgbacken har ett ganska högt lite smutsvitt slum, Smooth’s Ljusa och Galgbacken har båda vitt ganska lågt skum.

Doftmässigt så har inte Smooth’s ljusa mycket att bjuda på, mycket svag doft av citrus och malt.

A Ship full of IPA doftar en del knäck, lite gräs och svagt av citrus. Galgbacken har liknade dofter men något starkare.

All tre har en liknande och ganska rejäl beska men A Ship full of IPA är beskast.

Smooth’s Ljusa smakar generellt inte mycket men spår av citrus och malt kan hittas. Kroppen är tunn. Smakar mer pilsner är IPA.

A Ship full of IPA smakar en del knäckig malt, något citrus med grästoner och har en ganska tunn kropp. Drar mycket år en engelsk Bitter.

Galgbacken smakar en del malt, en del citrus och något nyklippt gräs. Kroppen har en viss fyllighet och en svag syrlighet kan hittas. Någon kåda kan anas. Stilmässigt anser jag att det mest liknar en brittisk IPA.

Vid min provning provades dessa mot Stigbergets Amazing Haze som visade sig inte vara någon bra referens till dessa öl, stilarna skiljer för mycket. Brewdogs Punk IPA eller Jämtlands India Pale Ale hade varit bättre referenser stilmässigt.

Sammanfattningsvis vill jag påstå att det är inga fel på de provade ölen men man får den smak man betalar för och min personliga åsikt är att jag hellre betalar dubbelt så mycket för en bra och smakrik öl än dricker två halvdana och smaklösa.

En reaktion på ”Billig bira

Lämna en kommentar