Censur

Jag är egentligen mycket positiv till Systembolaget, deras sortiment och framför allt deras beställningsservice, både från lokala sortimentet och vid privatimport, men nu har det hänt igen. Systembolaget är tvungna att stoppa lanseringen av en produkt för att etiketten inte faller Konsumentverkets KOVFS 2015:1 i smaken. Så felet är egentligen inte Systembolagets, utan Konsumentverkets, men det blir för mycket av ”jag lydde bara order”.
Brewdog Squid Assassin har levererats till Systembolaget med fel burkar, det är vapen på burkarna och därför får de inte säljas. Burkar eller flaskor som har en bilder eller namn som kan verka stötande får inte säljas i Sverige, trots 20års gräns för inköp och 15år för barnförbjudna filmer. Konsekvent, nej knappast.

squid

Bryggverket i Umeå har idag en öl som heter Dubbelpipa och det namnet är OK att ha. Den hette tidigare Hagelbössa och det var inte OK trots att inget vapen fanns på etiketten.

hagelbö

Amager Bryghus i Danmark har råkat ut för denna censur två gånger, än så länge. En öl ur deras serie som kallades Sinners Series och hette Lust hade en etikett med en tecknad kvinna som tydligen visade för mycket hud för att falla censuren i smaken. Bryggeriet försåg då flaskan med en Censur-stämpel över kvinnan men det räckte inte. Undrar om bryggeriet försökte driva med de moraliska svenskarna. Så småningom när ölen kom ut i butik hette den i och för sig Lust men etiketten hade ett svart hål istället för bild.
LustDKLustCens.jpgLustSE.jpg
När Amager lanserade Kåååd var det stopp igen, så får en öl inte heta och så får en etikett inte se ut. Den svenska versionen heter puritanskt kort och gott Modern IPA och har en helt annan etikett.
kåååd.jpgIMG_20140519_180749

Amerikanska Port Brewing har en öl som heter Shark attack där en surfare blir attackerad av en haj, aja baja inte OK. Flaskorna jag fick hem hade en vit etikett klistrad över simmaren.
Port Brewing Shark Attack Double Red Ale

Det svenska bryggeriet Train Station Brewery i Knivsta hade en cowboy som gick längs en järnväg, fy, det går inte, ta bort cowboyen så är det OK. Hur tänkte man här?
Traincens.jpgmaxresdefault

Aphrodisiaque, en porter från från Brasserie Dieu du Ciel i Kanada dök aldrig upp på Systembolaget överhuvudtaget, trots förhandsinformation om att den skulle komma. Märkningskontrollen godkände varken namn eller etikett så det blev tvärstopp.
Afro.jpg

Trooper, Iron Maidens öl är ytterligare ett exempel. Ölen är döpt efter en singel från Iron Maiden som kom 1983 som fick säljas utan censur och åldersgräns.
Att använda skivomslaget som ölomslag blir bakslag. Alltså, ny etikett utan svärd och allt är frid och fröjd.
Cfl-6kKUYAEKg26Trooper
Spotifygenerationen kan läsa mer om singlar, som inte har med förhållanden att göra, här: Singlar

I Sverige blir man aldrig vuxen varken i sina föräldrars eller myndigheternas ögon. Fast å andra sidan har vi inte, som Facebook, censurerat Edward Eriksens Den lille Havsfrue eftersom den innehåller ”för mycket hud och sexuella undertoner”.

Petite_sirène_de_Copenhague_(conforme_à_la_loi_danoise).JPG

4 reaktioner på ”Censur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s